Pinnpoesi

Pinnar är så bra förstår ni. Pinnar tycker inte synd om sig själva. Pinnar luktar inte osäkerhet genom att behöva utge sig för att vara rätt. Det är inte mycket ångest i pinnar. De behöver inte vara smala och snygga eller politiskt korrekta. Pinnar är pinnar, inte helt olikt oss egentligen. Om man skrapar lite på ytan och ger dem lite uppmärksamhet så döljer sig nästan alltid något begåvat, unikt, något sorgligt och underbart, något rörande och aningen löjligt.

Dessa bilder och fler hittar ni i Vildhjärtas böcker.

Vildhjarta_Vykort_2020_1125_utanskugga-15
Vildhjarta_Vykort_2020_1125_utanskugga-11
Vildhjarta_Vykort_2020_1125_utanskugga-9
Vildhjarta_Vykort_2020_1125_utanskugga-13

Böcker

2009 släpptes Maria Westerbergs första bok, Vildhjärta – en kär lek mellan människa och skog på Heidruns förlag. En konstbok med skogen som miljö och motiv. Den innehåller fotografier av skulpturer och figurer tillsammans med tänkvärda texter som vuxit fram i mötet mellan fantasi och natur.
År 2014 gavs en andra efterlängtad bok ut, Hjärtklappning, på samma förlag. Det är många timmars skogsvandring, många grantankar och gläntstunder och pinnar som ligger till grund för denna bok.

I Som om skogen växte på träd från 2020 samlas krönikor, som tidigare nått läsare och lyssnare i tidningen NWT och radioprogrammet Naturmorgon i P1, tillsammans med dikter och fotografier på Vildhjärtas uttrycksfulla, humoristiska och satiriska skulpturer i det lilla pinnformatet.

Till de rara ordens försvar - 2018

I denna bok fortsätter Vildhjärta sitt idoga  samlande, men denna gång med ord i stället för pinnar.

Hon har bläddrat sig igenom allsköns tidningar och tidskrifter, hon klipper och klistrar samman nya ordkombinationer

till dikter – och grafiska bilder. Ett återbruk av både slitna vardagsfraser och skimrande, poetiska guldkorn.


Denna bok kan bara köpas på plats i gallerietKrönikor och kråkvinklar

Ett urval av kråkvinklar och krönikor delar jag här. Skogen har en märklig förmåga att låsa upp min rädsla för att skriva. Den vrider om något där inne i mig med sin gröna mildhet. Ibland finner jag färdiga dikter på ett ekorrbärblad eller i pansarbarken på en stilig tall. När jag är på strövarstråt växer det löv på mina tankar. Det formas en skog i mitt huvud. Mina ord slingrar sig samman med allt annat som växer och lyfter mig och vitvingarna, lavarna och ormbunkarna ur våra vardagligheter in i ett vildare språk. In i en annan ordning. Orden har vuxit sig starkare på senare tid och blivit både tidnings och radiokrönikor.


Musik 

Flera av Vildhjärtas texter har blivit tonsatta av folkmusikduon Hemjord, som utgörs av folkmusikern Frida Granström och Johannes Söderqvist. 2014 gavs skivan Vem luktar räv? ut. 


Lyssna på Spotify eller köp skivan av:

Johannes Söderqvist: tel. 0730-383411

mail: angbraten1@gmail.com

(Går också att kontakta om ni har en spelförfrågan)