Pinnpoesi

Pinnar är så bra förstår ni. Pinnar tycker inte synd om sig själva. Pinnar luktar inte osäkerhet genom att behöva utge sig för att vara rätt. Det är inte mycket ångest i pinnar. De behöver inte vara smala och snygga eller politiskt korrekta. Pinnar är pinnar, inte helt olikt oss egentligen. Om man skrapar lite på ytan och ger dem lite uppmärksamhet så döljer sig nästan alltid något begåvat, unikt, något sorgligt och underbart, något rörande och aningen löjligt.

Dessa bilder och fler hittar ni i Vildhjärtas böcker.

Böcker

2009 släpptes Maria Westerbergs första bok, Vildhjärta – en kär lek mellan människa och skog på Heidruns förlag. En konstbok med skogen som miljö och motiv. Den innehåller fotografier av skulpturer och figurer tillsammans med tänkvärda texter som vuxit fram i mötet mellan fantasi och natur.
År 2014 gavs en andra efterlängtad bok ut, Hjärtklappning, på samma förlag. Det är många timmars skogsvandring, många grantankar och gläntstunder och pinnar som ligger till grund för denna bok.
Till de rara ordens försvar - 2018

I sin nya bok fortsätter Vildhjärta sitt idoga och inspirerande samlande, men denna gång med ord i stället för pinnar.

Hon har bläddrat sig igenom allsköns tidningar och tidskrifter, hon klipper och klistrar samman nya ordkombinationer

till dikter – och grafiska bilder. Ett återbruk av både slitna vardagsfraser och skimrande, poetiska guldkorn.
I Som om skogen växte på träd från 2020 samlas krönikor, som tidigare nått läsare och lyssnare i tidningen NWT och radioprogrammet Naturmorgon i P1, tillsammans med dikter och fotografier på Vildhjärtas uttrycksfulla, humoristiska och satiriska skulpturer i det lilla pinnformatet.

Krönikor och kråkvinklar

Ett urval av kråkvinkklar och krönikor delar jag här. Skogen har en märklig förmåga att låsa upp min rädsla för att skriva. Den vrider om något där inne i mig med sin gröna mildhet. Ibland finner jag färdiga dikter på ett ekorrbärblad eller i pansarbarken på en stilig tall. När jag är på strövarstråt växer det löv på mina tankar. Det formas en skog i mitt huvud. Mina ord slingrar sig samman med allt annat som växer och lyfter mig och vitvingarna, lavarna och ormbunkarna ur våra vardagligheter in i ett vildare språk. In i en annan ordning. Orden har vuxit sig starkare på senare tid och blivit både tidnings och radiokrönikor.


Musik 

Flera av Vildhjärtas texter har blivit tonsatta av folkmusikduon Hemjord, som utgörs av folkmusikern Frida Granström och Johannes Söderqvist. 2014 gavs skivan Vem luktar räv? ut. 


Lyssna på Spotify eller köp skivan av:

Johannes Söderqvist: tel. 0730-383411

mail: angbraten1@gmail.com

(Går också att kontakta om ni har en spelförfrågan)

Föredrag

Jag berättar om livet i skogen, om livet på en pinne. Hur jag finner och fogar ihop bitarna av mig själv och mitt liv på ett ytterst bokstavligt sätt. Med spillror och rötter från skogen och ord som jag fogar samman och leker med. Jag täljer och förtäljer om när gränser mellan yrke och liv, dröm och verklighet, människa och natur inte längre är så tydliga. Med mig på föredragsföreställningen följer ett antal pinnfigurer för att förstärka vad jag talar om samt om ni önskar, min man Johannes som framför mina texter musikaliskt med sång och gitarr.

Tid. C:a 45 minuter -1 timme

Sommartid är jag upptagen med verksamheten hemma, men resten av året åker jag ibland gärna iväg och ser något annat.


För prisuppgifter och bokning:

Johannes Söderqvist: tel. 0730-383411

mail: angbraten1@gmail.com